Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма никакво намерение да се извинява

...
Избраният за главен прокурор Иван Гешев няма никакво намерение да се извинява
Коментари Харесай

Гешев си пожела да го заплашат с блестяща политическа кариера

Избраният за основен прокурор Иван Гешев няма никакво желание да се извинява на арбитър Атанаска Дишева, която по време на съвещанието на Висшия правосъден съвет на 14 ноември се оплака, че безалтернативният претендент я е заплашил с думите: „ Поздравявам Ви, пред Вас стои прелестна политическа кариера, от Вас ще излезе прелестен общински консултант “. „ Не считам да се оправдавам на някой за това, че този някой няма възприятие за комизъм. Иначе, дай Боже, и мен по този начин да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера “, разяснява Гешев пред публицисти в понеделник, представен от lex.bg.

Според арбитър Дишева обаче в думите на претендента към нея нямало и диря от закачливост. " Усещането ми от думите на господин Гешев към мен бе за опасност. Начинът, по който беше направено изявлението му, препратката бе недвусмислена, маниерът и методът, по който ми се изсмя най-после, ме накараха да се усещам по този начин ", описа тя пред bTV. Освен това Дишева прикани президента Румен Радев да сезира Конституционния съд с въпроса дали процедурата по желание на основен прокурор е спазена.

Ден откакто правосъдните кадровици наново избраха единствения кандидат му за основен прокурор, защото президентът Румен Радев отхвърли да подпише указа за назначение, над 150 съдии излязоха с отворено писмо, в което приканват " за неотложно и обществено опрощение от Данаил Кирилов и Иван Гешев за неприемливото им държание по време на съвещанията на Висшия правосъден съвет “. „ Арогантното държание и езикът на лична борба нямат място нито във Висш съдебен съвет, нито в правосъдната система и държавното ръководство изобщо ", безапелационни са съдиите. Според тях очевидната опасност от страна на Гешев към члена на ВСС Атанаска Дишева и пренебрежителното отношение към различен член от квотата на съдиите – арбитър Олга Керелска, съставляват по същността си и дисциплинарно нарушаване, защото уронват престижа на правосъдната власт.

Иван Гешев е на мнение, че зад тази позиция стои Съюзът на съдиите и изрази удивление за какво организацията се тормози да излезе с името си. „ Представете си, че съсловна организация на прокурори коментира избор в съда! “, означи Гешев. Той изясни гражданското неодобрение от избора с аргумента, че " няма метод и не е обикновено всички да харесват основния прокурор ". „ 60-80 индивида бяха на избора (бел. ред. - на митинга пред ВСС). Аз, в случай че събера другари и фамилията си, ще събера 100-200 индивида ", заяви Гешев. По негови думи с работата си държавното обвиняване е засегнало политически и стопански ползи, което е причината за митингите. " Просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е към тях, просто са срещу този избор, срещу тази процедура и срещу прокуратурата ", безапелационен е той.

Междувременно от пресцентъра на държавното обвиняване разпространиха позиция на Камарата на следователите в България, в която се показва мнение, че " изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически спор и опитите за практикуване на външен напън върху избора на основен прокурор, са в нарушаване на буквата и духа на закона ". От Асоциацията на прокурорите също опазиха Гешев, като се оповестиха „ против продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, посредством подновяването на недостойната компроматна акция против определения претендент ".

Все още не е ясно по кое време и дали президентът Румен Радев ще подпише указа за назначението на Гешев за началник на държавното обвиняване. В конституцията не е споменат експлицитен период това да бъде сторено. Радев може да се възползва и от пълномощието си да сезира Конституционния съд дали процедурата по желание на основен прокурор е спазена. На въпрос на " Сега " дали президентът ще го направи, от пресцентъра на президентството дадоха отговор само: " Правомощията и отговорността на всяка институция за избора на основния прокурор са ясно написани в конституцията ". Тази позиция може да бъде тълкувана, че Радев евентуално ще подпише указа за назначение, защото преди е заявявал, че " няма да носи отговорност ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР